Around Afrika stage 1


12.4.2013

Ráno se vzbudím po probdělé noci a hic, komáři a drnčící ventilátor na stole mi moc šancí na spánek nedali. Zkusil jsem v noci ventilátor vypnout, ale to se je ve zdejším podnebí, pro Evropana taky nemožné. Kouřím na balkoně a pozoruju člověka jak seče mačetou trávu. Pak jdu zaklepat na Zbyňka. A koukám zase jak blázen. Nemohl v noci vedrem spát, udělal si černou přípojku elektriky a opravil v zoufalosti klimatizaci na svém pokoji a teď se tady rozvaluje ve vychlazeném pokojíku. To jsem měl vědět, tak bych se mu sem v noci tajně nakvartýroval. Martin líčí jak chytal v noci v posteli štěnice. Mezitím ,co si vypravujeme noční zážitky z chytání komárů a jiné havěti, nás přijel Frederic vyzvednout v našem zablešeném hotelu. U našeho přítele ráno bohatě snídáme a vytahujeme z útrob motocyklu poschovávané dolary a odjíždíme s řidičem do města. Dostali jsme k řidiči ještě překladatele. Tím pádem dva musí na korbu pickupu. Potřebujeme koupit plachtu na přikrytí motorek a nějaké suvenýry domů. Rozběsněným městským provozem projíždíme leckde na milimetry. Všechno funguje až stavíme na červenou a za námi staví taxi ,ale druhý taxi nedobržďuje a posílá nám vůz před sebou do zadního nárazníku. Takže řidič čeká na policii a my pokračujeme pěšky k nejbližšímu holiči a tam se necháváme všichni pro zkrácení chvíle oholit. Přesně to vychází když je poslední hotový, auto už je přistavené a pokračujeme na tržiště kde kupujeme nějaká trička. Nesmíme fotit ale na vlastní oči vidíme výrobu fotbalových dresů a nažehlování nápisů. Je to mazec. Ještě se nám povedlo koupit místní Camerunský Rhum . Nakonec se ještě cestou stavíme zkoukneme Frederikův office. Na dvorku přikrejeme motorky, ještě u Frederica poobědváme a schodujeme se ,že pojedeme na letiště. Tady jsme se už naotravovali dost. Přichází loučení a před námi je dlouhá cesta z Yaounde do Bruselu a z Bruselu do Frankfurtu. A nakonec do Prahy. Už se těšíme domů na své blízké. Ale myslím si ,že za měsíc zmizí mozoly od rukojeti a budeme mít vrtochy zase někam jet. Bilancuji, na to že začíná moto sezóna a já mám najeto 9 tisíc km, není vůbec špatný.

13.4.2013

Let se jestě nakonec lehce zkomplikoval k šestihodinovému zpoždění ješte bylo ihned po startu mezipřistání v Douane. Kde vystoupila část pasažerů,naběhli uklízeči,vysáli uklidili, nastoupili další a znovu se odstartovalo. My co jsme letěli do Bruselu jsme museli zůstat v letadle po celou dobu úkonu úklidové služby. Měli jsme to místo matějské. Čtyři starty a přistání za 20 hodin je až dost.
K bilanci první etapy Around Afrika používám Sadílkova slova, protože si myslím ,že to vystihnul úplně přesně.
Vyrazit do Afriky mimo Maroko s motorkou s dojezdem pod 500km je bláznovství. Kdo neumí navigovat podle kompasu a číst v mapě je ztracen. Arabové milují papíry, tuny papíru. Černoši milují zbraně, všechny zbraně a černí muslimové milují obojí. Kdo se tam vydá, měl by být vysoce asertivní a splachovací. Taky by neměl být moc čistotný, či nedejbože ekolog. Ze zemí, co jsme projeli jsou v pohodě čistě muslimské tzn. Maroko, ale to už je jako Balkán, pak Mauretánie, kde je sice bordel, ale je tam hromada písku na krosení. Pak bylo Mali, bohužel je tam válka a to naše plány pozměnilo. Místní vojáci si z toho udělali pěkný business. Burkina v rytmu rastamanů a Benin s křesťany jsou OK. Nejsilnější káva je však Nigérie. koncentrace blbů a zbraní neskutečná. Výbušnou směs tvoří chudoba, množství klanů a náboženská rozdílnost. Odtud jsme chtěli všichni rychle pryč. Navigace dost šílená. No a pak Kamerun-ten je zdá se v pohodě, v mém pokrouceném měřítku samozřejmě! Motorky byla dobrá volba, je vidět, že se dělaly v době, kdy enduro bylo enduro a ne bižuterie. Vydávají zvuky, padají z nich věci, žerou olej, ale pořád jedou a to bez servisu. Já se spotřebou 1l na 500km jsem olej neměnil a lil jsem tam vše, co se oleji alespoň podobalo a ejhle spojka neklouže, převodovka nestávkuje a normálně to jede, jen to hulí jako kráva. Neplatili jsme žádné úplatky a jen jednu pokutu za jízdu na červenou. První etapu jsme zvládli za cca 1500 usd.9000km.

foto:


Panorama:

foto:



 ↑↑ nahoru ↑↑